Ashus.ashus.net

Full Version: Automatické čištění dočasného adresáře Windows (Tempu)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Byl jsem překvapen, když jsem před lety zjistil, že různé programy při instalaci a fungování nechávají bordel v adresáři Temp - tam by měly být soubory dokud jsou potřeba např. při instalacích. Programy ale z různých důvodů bordel nechají (např. chyba při instalaci, nebo prostě po sobě neuklízejí), proto je potřeba soubory mazat. A nejlépe pravidelně např. při spuštění Windows. Na běžném systému se v Tempu válí zbytečných 300 MB - 2 GB dat, což je prostor, který často může chybět.

Následuje skript, který uložte v Poznámkovém bloku s příponou BAT (doporučuju ClearTemp.bat).
Code:
@rd /S /Q %TEMP%
@md %TEMP%
@rd /S /Q %TMP%
@md %TMP%

Aby při spouštění skriptu nevyskakovalo černé konzolové okno, a dokonce ani v taskbaru nebylo nic vidět, použijte program RunAlt. Rozbalené EXE dejte do stejného adresáře, kde bude BAT soubor (např. Program files\Ashus). Vytvořte na RunAlt zástupce, přejmenujte ho na ClearTemp. Upravte jeho vlastnosti a do příkazového řádku nakonec přidejte parametry "-hidden ClearTemp.bat" (bez uvozovek). Takto upraveného zástupce si můžete jednoduše přesunout do Po spuštění v nabídce Start a máte vystaráno.

Poznámka: pomocí RamDisku lze elegantně vyřešit nejen pravidelné mazání Tempu, ale i případnou fragmentaci disku vznikající např. v cachi prohlížeče. Pro RamDisk doporučuju systém s min. 2GB RAM, nastavení FS na FAT32 a cca 25% RAM (2/8GB, 1/4GB, 300M/2GB).